Gezondheid

De HSP

Hoog sensitieve personen

De HSP verwijst naar een subtype van het persoonlijkheidsprofiel dat door Dr. Aron beschreven wordt als zijnde ofwel Hoog Sensitief ofwel Laag Sensitief. De Hoog Sensitieve persoon neemt meer dan anderen zijn of haar herofenie, of fysieke, emotionele, of mentale reacties op stimulus, of iets dat om hen heen gebeurt. Deze persoon neemt dingen persoonlijk op en ervaart gebeurtenissen of items in het leven op een extreme manier. Deze persoon wordt beschreven als iemand met sterkartistieke schommelingen, waaronder extreme reacties op stress en zeer Gevoeligheidsgevoelig. Om nog maar te zwijgen van sterke reacties op mensen of dingen om hen heen.

De meesten van ons zijn meer geschikt voor een beroepsinterview over hoe we met onszelf omgaan rond anderen. Mensen zijn vaak verbaasd te horen dat ze zo’n gevoelige persoonlijkheid hebben, omdat we onszelf niet als overgevoelig beschouwen. Aron en haar collega’s hebben echter ontdekt dat het HSP-type ook de neiging heeft om te weinig te presteren, zich niet volledig te kunnen uiten of creatief of effectief te zijn in hun loopbaan. Het onderzoek blijft aantonen dat er andere factoren zijn die een invloed hebben op hoe iemands gevoelige persoonlijkheid zich ontwikkelt en het wordt steeds moeilijker voor mensen in een loopbaan die interactie met veel mensen vereist, zoals de universiteitsprofessor, om manieren te vinden om met hun intense persoonlijke onzekerheden om te gaan.

Hoewel je zou denken dat dit zich vertaalt in minder stress op het werk, is de realiteit dat de meeste hoogsensitieve mensen inderdaad beter dan anderen kunnen omgaan met uitdagingen op het werk, zonder hun toevlucht te nemen tot paranoia en te zeer in beslag genomen te worden door het werk om voor hun eigen emotionele en sociale behoeften te zorgen. Een werkweek van 60 uur betekent in feite dat je vrijwel alleen bent en geen tijd hebt om met vrienden en familie je gevoelens te bespreken en op een rijtje te zetten, en dat is hoe de meeste hoogsensitieve mensen hun dagen het liefst zouden doorbrengen. Er zijn zelfs studies die aantonen dat lange werkdagen je vermogen om creatief te zijn, of leuk en creatief te zijn, aantasten zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Dus voor degenen die denken dat hoe meer werk je doet, hoe beter, is die vliegreis misschien toch niet zo ontspannend.

De meeste mensen die hooggevoelig zijn in hun persoonlijkheid zijn zeer aangenaam, intelligent en eerlijk, maar kunnen ook gevoelig zijn voor anderen in hun invloedssfeer. Omdat zij vaak tot de minst gehoorde onder de massa’s mensen behoren, kunnen zij stil en ongrijpbaar zijn. Zij kunnen ervoor kiezen niet deel te nemen aan openbare discussies en bijeenkomsten. Dit type gevoeligheid wordt soms verward door anderen die niet goed weten wat ze van zulke mensen moeten denken. Het kan moeilijk zijn voor een hoogsensitief persoon om te weten wanneer hij of zij moet popcorn in een situatie. Ben je onredelijk door een Hoog Sensitief persoon te vragen om de deur voor je dicht te doen als je over straat loopt?

Gelukkig heeft de nieuwe studie die deze week is verschenen over stress op de werkplek, deze stress uit de zoektocht naar een baan gehaald door het voor hoogsensitieve mensen veel gemakkelijker te maken om er dagelijks mee om te gaan. Niet alleen kunnen we gemakkelijker omgaan met stress op het werk, maar we kunnen nu ook omgaan met andere gebieden van stress op het werk. Dit is een wittebroodsweken periode voor hoog sensitieve mensen! We hebben nu de theoretische instrumenten om meer van ons gedrag op het werk te begrijpen en te verklaren, maar we hebben ook instrumenten om het te verhelpen. Werkgevers hebben nu inzicht in deze instrumenten en kunnen hun werkplek gezonder maken voor hoogsensitieve mensen door hun extra behoeften te begrijpen en te vervullen.

Wat kan jou dat schelen?

Je moet je zorgen maken, want jezelf blootstellen aan stress is in geen enkel opzicht goed voor je gezondheid. Overwerken is niet goed voor je lichaam, maar het is vooral verwoestend voor je gezondheid als je er gevoelig voor bent. Je neemt te veel op, en dat is niet goed voor je hersenen.