Gezondheid

Syndroom Verwerkingsstoornissen

Hoogsensitief persoon

Sensory processing sensitivity (SPS) heeft verschillende connotaties voor zowel mensen als professionals. Sommige professionals gebruiken het om te verwijzen naar verslagen van HSP die niet passen in een mal van gedragsmatig aanvaardbaar gedrag. Anderen gebruiken SPS om de sterke reacties van cliënten op verschillende soorten stimulatie aan te duiden. Het gaat dan vooral om hooggevoelige mensen die niet in staat zijn om reguliere vormen van emotionele, of lichamelijke, interactie te verdragen.

Een cliënt met empathische tekorten kan bijvoorbeeld verontrustende informatie ervaren, zoals herinneringen aan een traumatische gebeurtenis, terwijl een gematigd gevoelig persoon open kan staan voor suggesties en gestimuleerd kan worden door bijvoorbeeld niet-stimulerende achtergrondmuziek.

Tot op zekere hoogte reageren HSP’s op manieren die buiten hun kader liggen. Dit kan zijn omdat hun primaire presentatie er een is van gevoel en sociale interactiviteit, terwijl andere typen van Sensory Processing Individuals zich voornamelijk richten op het cognitieve proces in relatie tot geheugen, verwerkingssnelheid, aandacht, en aandachtswaarneming. Ieder individu heeft zijn eigen “leyton” en hij heeft zijn eigen cognitieve en emotionele cycli. Het verschil in de manier waarop zij hun energie richten kan een weg bieden om een werkbare oplossing te vinden voor het succesvol beheren van meerdere domeinen in het dagelijks leven. Als u het gevoel hebt dat er iets mis is met dit plaatje, kijk dan eens goed naar wie u bent, wat u doet, en waar u op gericht bent binnen het kader van uw leven. Welke aspecten voelen goed en zijn het belangrijkst voor je? Wees voorzichtig om jezelf of andere mensen met een Sensorische Verwerkingsstoornis niet te stigmatiseren, want terwijl je misschien één tekortkoming vertoont, kun je een spectrum met een hele reeks andere hebben.

In plaats van HSP’s te zien als gewoon een andere manier om gedrag te labelen, zijn er belangrijke manieren om mensen met een Sensory Processing Disorder te begrijpen en ermee te werken. Gelukkig zijn er ook voordelen aan het begrijpen van SPS. Het begrijpen van de aard ervan geeft je de kans om het grote plaatje te zien van hoe jij en de wereld waarin je leeft, en hoe je daar misschien aan bijdraagt.

Ten eerste vraag je je misschien af hoe en waarom een zogenaamde Sensorische Processtoornis nadelen heeft. Het korte antwoord? Het brengt je in een positieve gemoedstoestand. Er is een mooi beknopt artikel over het waarom-syndroom (een heel jaar leeswerk om het allemaal op een rijtje te krijgen) en een heleboel andere mensen met soortgelijke problemen. In wezen zijn er twee categorieën van mensen die een probleem kunnen hebben met dat soort gevoelige, krachtige stimulatie. Ten eerste, diegenen die zich grotendeels ophouden in het rijk van de perifere of fascicere sensaties (wat ironisch genoeg ook de grootste groep is van mensen met een Sensorische Verwerkingsstoornis). Denk aan spelden en naalden, navigeren naar de achterkant van je huis met een plattegrond, of voelen wanneer je wordt verplaatst door plotselinge trillingen in een afgesloten ruimte (bijvoorbeeld een experimentator die papieren doormidden breekt). Deze trillingen kunnen vastzitten in de autoruit, of zich stevig nestelen in je onderbuik. Als je zintuigen de laatste tijd gebombardeerd of beperkt zijn geweest, kun je je misschien met deze ervaring identificeren:

Je tintelende vingers, handen, voeten, lippen, neus, oren en ogen kunnen ergens terechtkomen waar ze nog niet eerder zijn geweest. Of ze kunnen uit je schedel stuiteren in een gecontroleerde, zelfcorrigerende, resonantie die je nog niet eerder hebt gevoeld. Nogmaals, het kunnen de pinnen en naalden zijn van een onbekende plaats en toegang tot andere niveaus van bestaan dan je gewend bent. Sommige mensen kunnen in een gecontroleerde omgeving met placebo’s spelen, waarbij een verborgen traktatie (zoals die chocoladereep) je de frisdrank, kauwgom of snoep laat faken. Maar dat hoeft voor jou niet het geval te zijn. Je sensuele zelf is dynamisch, in staat om veel meer diepte te verkennen dan het stabiele kleine olifantje dat je voorheen was. Deze dynamiek is een veel beter signaal van innerlijke kracht en dynamisch bereik dan zelfhypnose of hartslagvariabiliteit.

Als je nieuwe-schouder massage vertrouwd aanvoelt, is dat geweldig. Je hebt gewerkt aan je zelf-hypnose, je focus, en je auditieve begrip, nu is het tijd om de nieuwe-schouder massage te ervaren. Geweldig. We zullen de weefseltypes verkennen die bij deze massage betrokken zijn en hoe ze de cliënt beïnvloeden. Spanning verhoogt de bloedstroom, wat beweging kan vergemakkelijken en tot betere resultaten kan leiden. vermindert spanning in het zenuwstelsel, wat vaak leidt tot een stabieler elektromagnetisch veld in het lichaam, en meer congruente neurologische paden. Ook zijn de ogen vaak meer open bij deze houding, wat een uitstekende massage-oefening is voor zowel visualiseren als tactiele verwerking. (hoewel ik me realiseer dat dit niet de focus is van deze nieuwsbrief, maar het is een belangrijk onderdeel van massage).

Zoals in elke therapie, versterkt mentale beeldspraak de ervaring