Gezondheid

Dieet en lichaamsbeweging

 

Voedingsadvies Breda

Diëtisten zijn een onschatbare kracht geworden op het gebied van de volksgezondheid. Diëtisten zijn zich niet alleen bewust van de voedingstoestand van mensen, maar waken er ook voor dat zich geen voedingsgerelateerde ziekten ontwikkelen.

Diëtisten kunnen patiënten helpen bij het plannen van hun dieet op basis van beschikbare wetenschappelijke informatie en onderzoek op dit gebied. Diëtisten houden het calorie-, vet-, zout- en vezelgehalte van voedsel in de gaten. Diëtisten stellen dieetmenu’s op en helpen patiënten bij het maken van goede voedselkeuzes op basis van hun lichamelijke gezondheid en eventuele speciale behoeften zoals voedselallergieën, religieuze behoeften of voor die stoffen die niet als goed voor de gezondheid worden beschouwd, met name door coeliakiepatiënten.

Diëtisten geven patiënten ook advies over de voedingstoestand van het individu, het niveau van de voedingsstoffen die een individu nodig heeft en de totale dagelijkse caloriebehoefte die een persoon kan hebben. Diëtisten helpen patiënten ook bij het verliezen van gewicht op een natuurlijke manier zonder medicijnen of supplementen. Gewichtsgerelateerde gezondheidsalarmen worden zo ingesteld dat een persoon langzaam gewicht verliest in een gestaag tempo – niet meer dan 2-3 kilogram (3-5 lb) per maand.

Gewichtsverlies

Vrouwen en mannen met een body mass index (BMI) van 25-30 en met een tailleomvang van 35-40 inch of groter worden beschouwd als ideale kandidaten voor gewichtsverliesprogramma’s. De nadruk bij gewichtsverlies ligt op het bereiken van positieve resultaten die een persoon in staat stellen de gewenste body mass index te behouden. Gewichtsverlies is geen formule van het ondergaan van spierverlies, waterverlies en spierafbraak. Fitness- en gezondheidsatleten en personen die dagelijks een uur of meer trainen op matig inspannende apparatuur kunnen een kleine toename in spiermassa ervaren als gevolg van oefeningen, maar van deze personen wordt doorgaans niet verwacht dat zij vet verliezen.

Gewichtsverlies is een van de gezondste, minst dure en beschikbare middelen om ziekten als zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk, suikerziekte en kanker terug te dringen.

Na een dieet onder toezicht van een arts dat de juiste hoeveelheden eiwitten, calorieën en vetten bevat, samen met vitaminen en mineralen, moedigt een diëtist de patiënten aan een bewegingsprogramma te volgen.

Oefening

Fitnesstraining is het tweede deel van een door een diëtist opgesteld dieet en het trainingsschema kan variëren naargelang van de behoefte van de persoon en de activiteiten waaraan hij deelneemt. Dieettraining gaat ook vergezeld van een oefenkalender met specifieke trainingsoefeningen. Een dieet-trainingsprogramma geeft de patiënt de keuze uit een te volgen dieet, een te volgen dieetplan, soorten en intensiteit van de training, en het belangrijkste, hoe nauw de patiënt het dieet en het trainingsschema volgt om gewichtsverlies te bereiken.

De zorg voor patiënten met overgewicht is iets dat als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Het belang van het plannen van dieet en lichaamsbeweging, en het zichzelf in de hand houden, komt bijna alleen op de patiënt neer. Dieet- en bewegingsadviezen worden door artsen aan patiënten gegeven op basis van leeftijd en medische aandoeningen, wat de patiënt wordt aangeraden om de behandeling effectief te laten zijn.